Άσπρος Ποταμός
 
Άσπρος Ποταμός 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Kαλό νερό

Άσπρος ποταμός

Μακρυγιαλος - Ιεράπετρα Κρήτη

Ο Άσπρος Ποταμός αναφέρεται σαν ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κρήτη, χίλια μέτρα βόρεια από τη θάλασσα  και τον Μακρύ Γιαλό. Η περιοχή φημίζεται για τις πολυάριθμες, παρθένες παραλίες της, τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά της, τα τέσσερα  φαράγγια της και το φυσικό της κάλλος.  Το  μέρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα και έχει αρκετό πράσινο για τα δεδομένα της περιοχής όπως πεύκα, ελιές και ξινόδεντρα.

Λέγεται ότι τα πολύ παλιά χρόνια ο Άσπρος Ποταμός ήταν πολύ μεγάλος,  μα οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν γιατί υπήρξαν από τη θάλασσα συχνές επιδρομές και καταστροφές. Μετοίκησαν λοιπόν βορειότερα σε μέρη ορεινά, απόμερα και περισσότερο ασφαλή χρησιμοποιώντας τον οικισμό πλέον σαν μετόχι. Κατέβαζαν τα ζώα τους κρύους μήνες του χειμώνα ή μένανε  περιστασιακά στο μετόχι για να φροντίσουνε τους κήπους που είχανε τριγύρω. Ως πρώτοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής των Πεύκων αναφέρονται αυτοί του Άσπρου Ποταμού. Η περιοχή είναι πολύ θεαματική, τα βουνά, οι λαγκάδες και οι πλαγιές τους είναι καταπράσινες από δέντρα. Νότια η κοιλάδα φτάνει μέχρι την Ανάληψη και διασχίζεται από τον χείμαρρο Άσπρο Ποταμό στον οποίο οφείλει ο συνοικισμός και το όνομα του
Σήμερα, όλα τα ερείπια και τα παλιά σπίτια χτισμένα με πέτρες και χώμα έχουν ανακαινιστεί και αναπαλαιωθεί. Ο οικισμός του Άσπρου Ποταμού έχει χαρακτηριστεί   παραδοσιακός διατηρητέος και η αυθεντικότητά του προστατεύεται από το ελληνικό κράτος

Η αρχιτεκτονική της περιοχής είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής  Κρήτης. Τα πετρόχτιστα  σπιτάκια του ξενώνα(10 στο σύνολό τους)  δένουν αρμονικά με το τοπίο μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μία άλλη εποχή και κατάσταση. Χτίστηκαν  πριν από περίπου 300 χρόνια. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2011. Η διακόσμηση  είναι απλή και απέριττη. Σοφράδες, παλιές κασέλες, πινακωτές, παλιά υφαντά και μπακίρια διακοσμούν το εσωτερικό των σπιτιών. Πετρόχτιστα κρεβάτια , παραθύρες, βράχοι χτισμένοι μέσα στους τοίχους, οροφές με δοκάρια, καλάμια και χώμα για μόνωση) και χοντρά μεσοδόκια έρχονται να συμπληρώσουνε το σκηνικό. Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι ενώνει τις οικίες μεταξύ τους. Χοντροί, πετρόχτιστοι τοίχοι διατηρούν τα σπίτια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

Με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, η λειτουργία του ξενώνα στηρίζεται αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το φωτοβολταικό σύστημα του ξενώνα έχει κερδίσει το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο για τη χώρα μας. Χάρη σε αυτό το σύστημα λειτουργούνε τα φώτα του κήπου, τα φώτα για διάβασμα πάνω από τα διπλά κρεβάτια, το φως στα μπάνια, τα ψυγεία στις κουζίνες των σπιτιών, το ζεστό νερό στα μπάνια.  Ο κύριος φωτισμός των σπιτιών, γίνεται με λάμπες παραφίνης και κεριά. Πρίζες στα σπίτια δεν υπάρχουν. Στο χώρο υποδοχής μπορούν οι επισκέπτες μας να φορτίζουν οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί βιβλιοθήκη, internet και wi-fi.Η χρήση τους είναι δωρεάν.
Έτσι, ο Πράσινος  Τουρισμός γίνεται πλέον πραγματικότητα και ιδεολογία.

Σε μία εποχή όπου η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ραγδαία, εμείς με τον τρόπο μας δείχνουμε έναν άλλο δρόμο κάνοντας την οικολογία τρόπο ζωής ,χρησιμοποιώντας μόνο φυσικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών μας.

Πιστεύοντας  ότι η ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα και όχι στην υπερβολή, αναστηλώσαμε τον οικισμό του Άσπρου Ποταμού διατηρώντας  αναλλοίωτο  τον αρχικό του χαρακτήρα και κάνοντας  πολύ μικρές επεμβάσεις όπου αυτό ήταν απαραίτητο.

Πολλοί φυσιολάτρες, περιπατητές, ορειβάτες, άτομα που αναζητούν το διαφορετικό στις διακοπές τους, μας επισκέπτονται κάθε χρόνο. Το μέρος προσφέρεται για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το φαράγγι των Πεύκων που ξεκινάει από το ομώνυμο χωριό και καταλήγει στον Άσπρο Ποταμό. Ο χώρος είναι κατάλληλος για τη διεξαγωγή σεμιναρίων Γιόγκα, Ται τσι, ζωγραφικής και άλλα

Virtual tour

Δείτε την ακριβή θέση των δωματίων εδώ

Ευχαριστώ
Μυρτώ Μπότσαρη

  • Παροχές δωματίου
  •   Πάρκινγκ
  •   Internet
  •   Μπάρμπεκιου
  •   Βιβλιοθήκη
  •   Καθαριότητα και αλλαγή κλινοσκεπασμάτων 3 φορές την εβδομάδα
Πληροφορίες
Τύπος καταλύματος Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Περίοδος λειτουργίας Όλο το χρόνο
Ώρα άφιξης 14:00
Ώρα αποχώρησης 12:00
Κατοικίδια Επιτρέπονται
Τελευταία ενημέρωση 20-06-2018

Μπορείτε να ακυρώσετε την κράτηση σας όποτε θέλετε.
Οι ακυρώσεις μπορούν να γίνουν μέσα απο την φόρμα επικοινωνίας αλλά και με fax η email.

Πολιτική ακύρωσης και προπληρωμής στην χαμηλή και μέση περίοδο:

Σε περίπτωση που ακυρώσετε την κράτηση σας 42 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης, δεν υπάρχει καμία χρέωση και σας επιστρέφεται η προκαταβολή.

Κρατήσεις που θα ακυρωθούν μεταξύ 0 και 42 ημέρες από την ημερομηνία άφιξης, χρεώνονται με το 50% του συνολικού ποσού της κράτησης. Εάν δεν εμφανιστείτε την προκαθορισμένη ημερομηνία άφιξης σας ή εάν αναχωρήσετε πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία αναχώρησης χρεώνεστε με το 50% του συνολικού ποσού της κράτησης σας.

Σε περίπτωση που παραμείνετε όσες ημέρες αντιστοιχεί το 50% που προκαταβάλατε ως προκαταβολή και μετά αναχωρήσετε πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία, χρεώνεστε με το 50% των υπόλοιπων διανυκτερεύσεων.

Δεν απαιτείται προπληρωμή της κράτησης

Πολιτική ακύρωσης και προπληρωμής στην υψηλή περίοδο

Σε περίπτωση που ακυρώσετε την κράτηση σας 42 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης, δεν υπάρχει καμία χρέωση και σας επιστρέφεται η προκαταβολή.

Κρατήσεις που θα ακυρωθούν μεταξύ 0 και 42 ημέρες από την ημερομηνία άφιξης, χρεώνονται με το 100% του συνολικού ποσού της κράτησης. Εάν δεν εμφανιστείτε την προκαθορισμένη ημερομηνία άφιξης σας ή εάν αναχωρήσετε πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία αναχώρησης χρεώνεστε με το 100% του συνολικού ποσού της κράτησης σας.

Ο επισκέπτης θα πρέπει να προπληρώσει το συνολικό ποσό εντός 42 ημερών πριν την άφιξη. Η προπληρωμή μπορεί να γίνει δεκτή μέσω πιστωτικής κάρτας, paypal η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Πολιτική επιστροφής προκαταβολής:

Εάν ακυρώσετε την κράτηση σας 42 ή περισσότερες ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης σας, θα σας επιστρέψουμε την προκαταβολή χρεώνοντας σας τα οποιαδήποτε έξοδα που θα υπάρξουν για τη επιστροφή των χρημάτων (έξοδα τράπεζας, ταχυδρομικά τέλη ή οποιαδήποτε άλλα προκύψουν).


Ευρύχωρο,ευάερο, μονόχωρο σπίτι που μπορεί να φιλοξενήσει εως και 3 άτομα με ένα διπλό  και ένα μονό  κρεβάτι.
Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ξενώνα. Είναι πιο ανεξάρτητο, προσφέρει αυτονομία,  ηρεμία και απομόνωση. 
Έχει μέγαλη βεράντα με πανοραμική θέα.

Άνετο σπίτι ιδανικό για οικογένεια. Είναι η πιο μεγάλη δίχωρη  κατοικία του Άσπρου Ποταμού με   ένα μονό και δύο διπλά  κρεβάτια. Μπορεί να φιλοξενήσει εως και 5 άτομα.  Έχει μέγαλη βεράντα με πανοραμική θέα. Είναι πιο ανεξάρτητο.

Πολύ εντυπωσιακό, ψηλό, ευάερο σπίτι με οντά που μπορεί να φιλοξενήσει εως και 5 άτομα.
Στο ισόγειο βρίσκεται ένα μεγάλο καθιστικό με την κουζίνα και 3 μονά κρεβάτια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως καναπέδες.
Στον οντά βρίσκεται το διπλό κρεβάτι και το μπάνιο.
Το σπίτι έχει μεγάλη βεράντα και εύκολη πρόσβαση στο πάρκιγκ.

Δίχωρο σπίτι με καθιστικό και υπνοδωμάτιο που μπορεί να φιλοξενήσει  εως και 3 άτομα.
Εύκολη πρόσβαση στο πάρκιγκ

Δίχωρο σπίτι με καθιστικό και υπνοδωμάτιο που μπορεί να φιλοξενήσει εως και 3 άτομα
Εύκολη πρόσβαση στο πάρκιγκ

Δίχωρο σπίτι με δύο διπλά κρεβάτια(το ένα μικρό διπλό) και δύο βεράντες.
Εντυπωσιακά είναι τα βράχια που δεσπόζουν στο χώρο, ξεπροβάλοντας μέσα από τους τοίχους .
Το μπάνιο είναι εξωτερικό.
Δεν ενδύκνειται για ψηλά άτομα

Εντυπωσιακό,ευάερο,δίχωρο σπίτι με 2 διπλά κρεβάτια.
Μπορεί να φιλοξενήσει εώς και 4 άτομα.
Μοναδικη ατμόσφαιρα στο χώρο δίνουν και σε αυτό το σπίτι,το βράχια που είναι χτισμένα μέσα στους τοίχους και εχουνε γίνει ενα με αυτό.
Η οικία έχει  ωραία θέα και προσφέρει αυτονομία και ανεξαρτησία.

Δίκλινο σπίτι με δύο μικρούς χώρους.
Στον ένα χώρο βρίσκεται το υπνοδωμάτιο με ένα διπλό κρεβάτι και στον άλλο ένα μικρό καθιστικό.
Μπορεί να φιλοξενήσει ένα εως δύο άτομα. Διαθέτει μεγάλη βεράντα με ωραία θέα.
Το μπάνιο είναι εξωτερικό.

Μικρό αλλά ευάερο και φωτεινό μονόχωρο σπίτι. Μπορεί να φιλοξενήσει ένα εως δύο άτομα.
Διαθέτει μεγάλη βεράντα με ωραία θέα.

Μονόχωρο σπίτι  χωρητικότητας 1-2 ατόμων με διπλό κρεβάτι.
Σε ήσυχο σημείο, με μεγάλη βεράντα και ωραία θέα


 Υπεύθυνος : Μυρτώ Μπότσαρη
 Διεύθυνση : Μακρυγιαλος - Ιεράπετρα Κρήτη
 Τηλέφωνο : (0030)28430.51694
 Φάξ : (0030)28430.52292
 Εmail
Παραδοσιακός ξενώνας Άσπρος Ποταμός
© 2019 AsprosPotamos