Άσπρος Ποταμός
Espa 2014-2020
 


Ατέλειωτες δαντελωτές παραλίες στη διάθεση σας Ο Μακρύ Γιαλός ή Μακρύγιαλος διαθέτει πλήθος από μοναδικής ομορφιάς παραλίες με γαλαζοπράσινα και κρυστάλλινα νερά, βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες.

Άλλες είναι ερημικές, άλλες πολυσύχναστες κι άλλες συνδυάζουν την ηρεμία με την ύπαρξη γραφικών ψαροταβερνών όπου μπορείτε να γευτείτε απολαυστικούς ψαρομεζέδες με τσικουδιά, ούζο ή άλλο ποτό της επιλογής σας και αρωματικούς καφέδες δίπλα στο κύμα.

 Είναι αδύνατον να μιλήσουμε για όλες τις παραλίες. Παρακάτω θα αναφέρουμε συμβολικά κάποιες από αυτές.


Η κεντρική παραλία του Μακρύ Γιαλού

Η κεντρική παραλία του Μακρύ Γιαλού

Μεγάλη,οργανωμένη, αμμώδης παραλία που εκτείνεται περίπου για 2 Κm κατά μήκος του ομωνύμου χωριού. Τα καθαρά, ανάβαθα νερά της είναι ιδανικά για μικρούς και μεγάλους. Εύκολα  προσβάσιμη
 

Η παραλία του Καλαμοκανιά


Η παραλία του Καλαμοκανιά

Οργανωμένη, ήσυχη παραλία με χοντρή άμμο και βαθιά νερά. Εύκολη  πρόσβαση με  αυτοκίνητο. 

 

Οι δύο οργανωμένες παραλίες των ξενοδοχείων Sunwing και Μικρή Πόλη


Οι δύο οργανωμένες παραλίες των ξενοδοχείων Sunwing και Μικρή Πόλη

Όμορφες παραλίες που όμως μαζεύουν πολύ κόσμο λόγω των δύο ξενοδοχείων που είναι χτισμένα ακριβώς από πάνω 

Η παραλία στα Αχλιά

Οργανωμένη, ήσυχη, αμμώδης παραλία με βαθιά, καθαρά νερά και μια ταβέρνα. Εύκολη  πρόσβαση με  αυτοκίνητο.
Η αμμουδερή παραλία Αχλιά βρίσκεται 50 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 15 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα, μπροστά στον ομώνυμο μικρό οικισμό, καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους που φυσούν στην περιοχή

Η παραλία στα Αχλιά

Η παραλία της Αγίας Φωτιάς Ιεράπετρας

Οργανωμένη παραλία, γνωστή για τα καθαρά, νερά της αλλά και το ειδυλλιακό σημείο όπου βρίσκεται. Προσωπικά την προτείνω ανεπιφύλακτα

Η παραλία της Αγίας Φωτιάς Ιεράπετρας
 
Οι παραλίες του ΚουτσουράΟι παραλίες του Κουτσουρά

Τριγύρω από το χωριό υπάρχουν παραλίες με χοντρή μαύρη άμμο ή βότσαλο και ήρεμα νερά. Η κυριότερη παραλία βρίσκεται μπροστά από το παλιό χωριό και είναι αρκετά οργανωμένη, καθώς είναι δίπλα στον οικισμό. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά αλμυρίκια, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε. Αν επιθυμείτε ακόμη πιο απόμερη παραλία κοντά, μια καλή λύση είναι η μικρή παραλία με το βοτσαλάκι που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του χωριού, δίπλα στο δασάκι του Απηγανιά, περίπου 1.5km δυτικότερα. Επίσης, άλλη μια όμορφη παραλία βρίσκεται 1km ανατολικά του Κουτσουρά και είναι ωραία και για παιδιά. Η παραλία ονομάζεται Κουτσουρέλη, από κάποιον που αγάπησε την περιοχή και του έβγαλαν το παρατσούκλι αυτό οι ντόπιοι.


Διασκάρι

Διασκάρι

Τριακόσια μέτρα ανατολικά στο ύψωμα Βίγλα πάνω από τη θάλασσα φαίνονται ερείπια μεγάλης υστερομινωϊκής πόλης. Παλιά παράδοση αναφέρει τους κατοίκους της, ναυτικούς στο επάγγελμα να έχουν για προστάτες τους γιους του Δία, τους Διόσκουρους. Λέγεται ότι είχαν Ναό αφιερωμένο σε αυτούς για τη λατρεία τους και για αυτό αναφέρεται ως πόλη των “Διοσκουρίων”. Λέγεται λοιπόν πως το όνομα Διασκάρι είναι παραφθορά του “Διόσκουροι”. Όμως το πραγματικό όνομα του συνοικισμού παραμένει άγνωστο.
Κάτω από τα ερείπια μπροστά στη θάλασσα υπάρχει μια σπηλιά με το όνομα “Καραβόσπηλιος”. Λένε ότι  υπήρχε ναυπηγείο, παρά όμως τις εκτεταμένες αρχαιότητες που υπάρχουν στο τόπο, τις ανασκαφές και τις διηγήσεις τίποτε άξιο δεν φανερώνει τη ζωή και την ιστορία του.

Καθόλου οργανωμένη, όπως και όλες οι άλλες παραλίες μέχρι τον τουριστικό οικισμό Γούδουρα, προσφέρεται για ήσυχο μπάνιο σε καθαρή θάλασσα  και ηλιοθεραπεία κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς τις ευκολίες, αλλά και την φασαρία της οργανωμένης παραλίας. Η παραλία έχει βαθιά νερά ,άμμο και πράσινα  βότσαλα. Υπάρχουν κάποια παλιά πετρόχτιστα σπίτια ανακαινισμένα και ένα πολύ συμπαθητικό μικρό ταβερνάκι.
Εναλλακτικά για περισσότερη ησυχία και απομόνωση μπορείτε να συνεχίσετε 1-2 χιλιόμετρα στον χωματόδρομο για την παραλία Λαγκάδα, όπου άνετα μπορείτε να κάνετε και γυμνισμό, ακόμα πιο πέρα στη Μονή Καψά.

Παραλία της Λαγκάδας

Παραλία της Λαγκάδας

Μεγάλη, απομονωμένη, αμμώδης  παραλία με καθαρά, βαθιά νερά και ελάχιστο κόσμο. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να κάνετε και γυμνισμό 


 Η παραλία Αμμούδι

Το χρώμα των νερών αυτής της μικρής παραλίας  θυμίζει τροπικά νησιά. Έχει άσπρη άμμο και τιρκουάζ, πεντακάθαρα νερά που παιχνιδίζουν κάτω από το φως του ήλιου. Ο δρόμος δεν φτάνει μέχρι το Αμμούδι. Όποιος θέλει να το επισκεφτεί πρέπει να περπατήσει περίπου 10 λεπτά. Το αποτέλεσμα θα τον αποζημιώσει σίγουρα.
Η παραλία Αμμούδι

Παραλία Στάουσα στο Καλό Νερό

Παραλία Στάουσα στο Καλό Νερό

Μικρή παραλία που η μισή είναι καλυμμένη από σπηλιά. Ανάμεσα στους βράχους, αναβλύζει γλυκό νερό. Πολύ καθαρά νερά και εκπληκτικός βυθός. Εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο

Η παραλία Καλάμι του Γούδουρα

Το Καλάμι βρίσκεται βρίσκεται 70km ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 34km ανατολικά της Ιεράπετρας, πολύ κοντά στο Γούδουρα. Η περιοχή είναι γεμάτη με μικρούς ήρεμους κόλπους, πολύ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης και καταμεσής ενός από τα ξηρότερα μέρη του Λασιθίου. Οι παραλίες είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες αφού δίπλα περνάει ο κεντρικός δρόμος.

Η πρώτη παραλία που συναντάτε είναι το Καλάμι, μια βοτσαλωτή παραλία χωρίς καθόλου δέντρα αλλά με μια μεγάλη σπηλιά που προσφέρει σκιά όλη τη μέρα. Η πρόσβαση είναι δυσκολότερη από τις άλλες, γιατί περιτριγυρίζεται από ψηλούς βράχους που θα πρέπει να κατεβείτε με προσοχή. Δίπλα υπάρχουν κι άλλοι μικροί κόλποι. Αν συνεχίσετε 500m προς το Γούδουρα, θα συναντήσατε, εκτός άλλων, μια υπέροχη παραλία με άμμο και βότσαλα σε μερικά σημεία που ονομάζεται Του Θοδωρή το Λιμανάκι, πιθανώς λόγω κάποιου παλιού ιδιοκτήτη της περιοχής. Η παραλία αποτελείται από δύο συνεχόμενους κόλπους, ο ένας εκ των οποίων είναι ιδανικός για γυμνισμό. Το μέρος είναι υπέροχο για πολύ ήσυχες στιγμές αλλά να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές και σκιά κοντά στην παραλία. Το κοντινότερο μέρος που μπορείτε να φάτε και να μείνετε είναι στο Γούδουρα, 3km ανατολικότερα. Η παραλία αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη καθώς θα μαγευτείτε από τα πρασινο-ροζ χρώματα της θάλασσας.

Η παραλία Καλάμι του ΓούδουραΗ παραλία Καλάμι του Γούδουρα

Παραδοσιακός ξενώνας Άσπρος Ποταμός
© 2024 AsprosPotamos