Άσπρος Ποταμός
Espa 2014-2020
 

Μακρύς ΓιαλόςΟ Μακρύς Γιαλός ή Μακρυγιαλός, είναι ένα  γνωστό τουριστικό θέρετρο στο λιβικό πέλαγος ,στην νοτιοανατολική Κρήτη. Ανήκει στο νομό Λασιθίου ,28 Κm ανατολικά της Ιεράπετρας και 33 Km νοτίως της Σητείας, πάνω στο νότιο οδικό άξονα Ιεράπετρας-Σητείας.

Αν περάσει κανείς το δρόμο που διασχίζει το Μακρυγιαλο ίσως δεν εντυπωσιαστεί. Ίσως θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα ακόμα χωριό στο οποίο δεν έχει λόγω να σταματήσει. Προχωρώντας όμως λίγο παρακάτω προς τα ανατολικά, η θέα προς τον κόλπο του Μακρύ Γιαλού είναι μοναδική και αποκαλύπτει την ομορφιά και την γλυκύτητα του οικισμού με το μικρό του απάνεμο λιμανάκι και της όμορφες παραλίες του.

Το όνομα Μακρύς Γιαλός προέρχεται από τη μεγάλη, αμμώδη παραλία μήκους περίπου 2 Km που υπάρχει εκεί, τα κρυστάλλινα και ρηχά νερά της οποίας είναι ιδανικά για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Εκτός από την κεντρική παραλία του Μακρυγιαλού η περιοχή είναι γνωστή για την πληθώρα των όμορφων παραλιών που διαθέτει.

Κοντά στο Μακρύ Γιαλό δίπλα στην όμορφη παραλία τού Καλαμοκανιά βρίσκεται μία Μινωική Έπαυλη. Πρόκειται για αγροτική έπαυλη χτισμένη γύρω στά 1600 π.Χ. στα πρότυπα των Μινωικών ανακτόρων και πιθανότατα ήταν κατοικία κάποιου τοπικού άρχοντα. Οι ανασκαφές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ο χώρος είναι κλειστός.

Ο Μακρύς Γιαλός ήταν ένα μικρό ψαροχώρι , αλλά τα τελευταία χρόνια το μέρος γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά παραμένει ένας ήσυχος προορισμός, ιδανικός για αυτούς που αναζητούν ηρεμία στις διακοπές τους.

Παραδοσιακός ξενώνας Άσπρος Ποταμός
© 2023 AsprosPotamos